Първоначално в http://vegetablemdonline.ppath.cornell.edu/factsheets/Potato_LateBlt.htm. Отиди на главната страница.

Късно бич на картофи и домати, болестта, която е отговорна за ирландския картофен глад в средата на деветнадесети век, се причинява от гъбички, като омицит патогени Фитофтора инфестанс. Тя може да зарази и унищожи листа, стъбла, плодове, и грудки от картофени и доматени растения. Преди болестта се появява в Ирландия предизвика опустошителна епидемия в началото на 1840 г. в североизточната Съединените щати.

P. инфестанс вероятно е въведена в САЩ от централната част на Мексико, което е нейния център на произход. След като се появява в Северна Америка и Европа през 1840 г., заболяването се разпространява из повечето от останалата част на света през следващите десетилетия и има широко разпространение по света от началото на ХХ век.

Тежки епидемии късно бич се случват, когато P. инфестанс расте и се възпроизвежда бързо на хост реколтата. Възпроизвеждането става чрез спори, които са произведени от заразените растителни тъкани (фиг. 1) и е най-бързо по време на условия на висока влажност и умерени температури (60 ° -80 ° F). Спорангии разпръсне със здрави тъкани чрез дъжд заливане или на вятърни течения. Размножаването е безполово; всеки спорангий е точно копие на този, който инициира майка лезията, и всеки може да започне нов лезия.

Фитофтора инфестанс засяга няколко различни растителни видове и има потенциал да предизвика опустошително заболяване почти навсякъде картофи се отглеждат. Това също е сериозен патоген на домати в хладни, мокри климат. В централната част на Мексико е паразит или патоген на много различни видове диви солариум. В Канада и инфестанс САЩ P е докладвано да зарази космато куче грозде (Solanum sarachioides), горчиво (S. Дулкамара) и Петуния (Петунии хибриден) в допълнение към картофи и домати. В Южна Америка е била докладвана като важен патоген на круша пъпеш (S. muticatum).

Последни въведения от екзотични щамове

В началото на 1990-те години няколко екзотични щамове на P. инфестанс бяха въведени от Мексико. Тези щамове са се увеличили тежестта на края на бич на картофи и домати, защото те са по-агресивни, отколкото по-ранните от тях в Съединените щати и Канада. Те инициират инфекции по-бързо и да се възпроизвеждат по-обилно, което води до епидемии да се случи бързо. За борба с тези щамове е необходимо да се използва по-устойчиви картофени и доматени сортове или да използват фунгициди по-интензивно. За съжаление, устойчивост на картофено листа и стъбла не е непременно свързана с резистентност клубен. Например, въпреки че листата на сортове Алегани и Елба е умерено устойчив, клубените са доста чувствителни.

Картофени сортове с желани качества на пазара и чиито листа и грудки показват високи нива на съпротива се разработват. Традиционните методи включват използване на развъдни линии или сортове като източници на устойчивост; нови методи включват използване на диви видове, като източници на устойчивост и използване на молекулярни техники, в които гените, отговорни за устойчивост, се прехвърлят в картофени сортове чрез техниките на генното инженерство.

Въпреки, че някои търговски сортове домати са по-чувствителни от други, малцина от тях са устойчиви. При условия, които са благоприятни за края на бич, епидемии в домати изглежда да е по-бързо, отколкото в картофи. Някои източници на съпротива са били идентифицирани при дивите роднини на домати, и се полагат усилия, за да донесе по-високи нива на резистентност към сортове, които са желани за пазара.

БОЛЕСТ ЦИКЪЛ

По-голямата част от Съединените щати и Канада, Фитофтора инфестанс изисква всекидневна домакин да оцелее между сезоните. Обикновено живее в заразени картофени клубени (фиг. 2), които могат да оцелеят в хладилник или почвата (да станат доброволци) след прибиране на реколтата или навсякъде картофи може да се изхвърлят. Клубените, които са били изхвърлени на всеки етап от производството на растителни култури или боравене (прибиране на реколтата, съхранението, транспортирането, пролетта почистване, или засаждане), са известни като подбира”. Подбира може да оцелее, ако те не са унищожени (замразени, смачкани, компостират, или погребани най-малко 2 фута под повърхността на почвата). Заразените клубени, които са засадени или бракуваните грудки, които оцеляват през зимата може да бъде източник на патогена, които инициират епидемии през следващия сезон.

Кликнете върху снимка за Увеличение (Тази функция в момента не е наличен)

P. инфестанс обикновено се диспергира аерили един до няколко километра от мястото на зимуващи на живите картофено или листната маса чрез спорангии (фиг. 1 и фиг. 3 вляво), който може да оцелее експозиция да изсъхне, слънчеви условия до един час и още по-дълго при облачно време. Спорангии да покълнат в рамките на няколко часа след кацане на картофи или домати зеленина стига влага (например, роса, валежи, дъждуване, мъгла) е налице. Кълняемостта се извършва или косвено чрез зооспори (фиг. 3 дясно) или директно чрез зародиш тръба, която прониква в листа, стъбла, или плодове, за да започне инфекции. Инфекциите са видими като малки лезии след три до четири дни. Некротични лезии на някои са само след 1 до 2 mm в диаметър (фиг. 4). Лезиите уголемяват патогена расте през тъканите и патогена да отделят спори от възрастните лезии, когато околната среда е благоприятна (лист влага повече от 10 до 12 часа при умерени температури [60 ° -70 ° F) (фиг. 5). Формирането на малки спори може да възникне на лезии, които са само 5:56 дни. При сухи условия не спорулацията се случи и на лезията има кафяв мъртъв център, заобиколен от множество тъкан, която се срина и се появява нито вода, напоена, сиво-зелено, или пожълтяла (фиг. 6). Двете домати и картофи плодове са податливи (фиг. 7 и фиг. 8). Стъбла могат да бъдат заразени (фиг. 9, 10), и произтичат им лезии са способни на производство на спорангии за по-дълго време, отколкото може лезии по листата.

Кликнете върху снимка за Увеличение (Тази функция в момента не е наличен)

Кликнете върху снимка за Увеличение (Тази функция в момента не е наличен)

Развитие на заболяванията (растежа и размножаването на патогенните микроорганизми) е предпочитан от умерена температура (60 ° -80 ° F) и влажни условия. Тя може да се развие в много топли дневни температури (около 95 ° F), ако условията са изключително мокри и нощни температури са умерени (60 ° -75 ° F). Епидемиите могат да бъдат бързи и опустошителни поради високата репродуктивен потенциал на този патоген. Индивидуални лезии могат да произвеждат 100 000 до 300 000 спори на ден. Всеки спорангий е способна да инициира нова инфекция, които ще станат видими в рамките на три до четири дни и произвеждат спори в друг ден или два при оптимални условия. По този начин бързо възпроизвеждане на патогена и унищожаването на листовки да дефолиат картофи или домати и унищожи напълно здрави полета за кратко време (фиг. 11-13). Такива епидемии водят от много последователни цикли на инфекции: всяка лезия произвежда много спорангии, всеки от които могат да бъдат диспергирани в нов листовка да започне нова инфекция, което от своя страна може да доведе до много спорангии, и така нататък.

 

Кликнете върху снимка за Увеличение (Тази функция в момента не е наличен)

Клубените могат да бъдат заразени от P. инфестанс когато спорангии и грудки влизат в контакт, от началото на процеса на туберизатин до прибирането на реколтата. Инфекции най-често се появяват, когато спорангии се промива от лезии по стъблата и листата на почвата и след това през почвата грудки. Инфекциите могат да се появят върху развитието или зрели клубени, но контакт между клубени и спорангии е по-вероятно, когато клубените са се разширяват; разширяване клубен създава пукнатини в почвата и дава спорангии готов достъп. Клубените се заразяват най-често, когато почвите са хладни и влажни (близкото поле капацитет); температурите на почвата по-висока от 65 ° F изглежда да потискат инфекции. Тъй спорангии може да оцелее дни или седмици в почвата, грудки могат да се заразят за определен период от време след инфекции в листата вече не произвежда спорангии.

Клубените заразени от края на бич са особено податливи на мека гниене. Ако някои клубените в една култура са заразени, се съхранява реколтата в хладни, сухи условия. Ако заразени картофи се съхранява при висока относителна влажност и умерени температури, меко гниене може да бъде тежка, унищожаване на заразените клубени първия, но в последствие унищожава рано здравите (фиг. 14).

Инфекции могат вероятно да се появят по време на прибиране на реколтата и последващото манипулиране. Въпреки края на бич посевки по време на съхранение, бяха разгледани по-рано, е малко вероятно, тези събития са документирани наскоро.

Домати листовки (фиг. 15) могат да бъдат унищожени най-малко толкова бързо, колкото картофени брошури, водещо до пълно обезлистване (фиг. 16) за кратко време.

 

Кликнете върху снимка за Увеличение (Тази функция в момента не е наличен)

Контрол

Използването на интегрирани управленски практики е необходимо за успешното потискане на картофи или домати края на бич. При отсъствие на полово размножаване P. инфестанс изисква всекидневна домакин да оцелее между сезоните. Ето защо, канализация (елиминиране или изключване на заразени части на растенията от ферма) е важен в цялостната стратегия за управление. В идеалния случай, не заразени картофи трябва да присъстват в близост на културата. Доброволци растения, които могат да бъдат заразени трябва да бъдат унищожени. Бракувани от картофи трябва да бъдат замразени, натрошен, храна на селскостопанските животни, или погребани под най-малко 2 метра на почвата. Само грудки, които са свободни от P. инфестанс трябва да бъдат засадени. The "Сертифициран" клас за посадъчен материал от картофи позволява до 1 на сто в края на бич инфекция. Земеделските производители трябва да поискат информация от производителя на картофи за семена, дали се наблюдава късно бич по време полеви или прибиране на реколтата инспекции.

След засаждане, допълнителни предпазни мерки ще намалят шансовете за успешни посевки и могат да потиснат развитието и размножаването на патогенните микроорганизми. Използването на устойчиви сортове (Фигура 17) ще намали шансовете за инфекция и забавяне темпа на растеж на патогена, ако някои инфекции се развиват. В началото на сезона, най-ниската етикетирани скоростта на защитно фунгицид ще осигури защита и по този начин предотвратява бързото епидемия. Фунгицид трябва да се прилага или в подходящ регулярен интервал от време, за района на производство или да се регулира на базата на време. Няколко системи за прогнозиране, които идентифицират благоприятните климатични условия са на разположение (например, Blitecast, Tomcast) и могат да бъдат използвани, за да регулирате силата на скаутите, както и честотата на фунгицидни приложения. Окопаване на картофи повишава количеството на почвата между клубени и повърхността на почвата и по този начин помага да се защитят грудки от спорангии, които кацат на повърхността на почвата.

Разузнаване. Редовни инспекции на отглежданите култури са важни за цялостното управление на края на бич. Тъй като топография и култура растеж може да окаже влияние върху микроклимата, срещани от патогена, късно бич може да бъде откриваем по-рано в някои области, отколкото в други. Много е вероятно да се появи за първи път в мокри помещения (ниски места в областта, зони, прилежащи към гори и живи плетове, гъсти посеви или в райони, прилежащи към други функции, които биха могли сянка култури), особено когато микроклимата е бил по-малко от оптималното за развитие патоген .

Често са необходими за защита от фунгициди от средата до края на сезона, когато растенията се развиват активно и имат плътен балдахин. Заявленията трябва да се повтарят редовно, за да замени фунгицид, че е била измита или ожулена далеч и да се защитят зеленина, произведени след последното прилагане. Той е през това време, че са необходими по-ефективни фунгициди. (Консултирайте се с текущите съвместни препоръки Разширение за специфична информация.) Заявленията трябва да бъдат по-чести по време на време, което е благоприятно за края на бич (wet с умерени температури), отколкото в неблагоприятните климатични условия (сух зеленина и много готин [<50 ° F] или на много високи температури ).

Прилагане на фунгициди. Protectant фунгициди са най-ефективни, ако се прилага по-често при по-ниски дози, отколкото етикетирани по-рядко при високи дози. Това е отчасти поради по-честите приложения гарантират по-добро покритие. Покритието може да е лошо, когато заявленията са направени с помощта на много ниски обеми вода (по-малко от 15 до 20 литра / дка). Някои приложни системи като електростатични пръскачки може да се постигне добро покритие с много малки обеми вода (5 галона / акър), но повечето системи, които произвеждат големи капки и малки обеми ще се постигне по-бедни покритие от тези, които използват по-малки капчици и по-големи обеми вода.

Лечение на културите, изложени на инокулум. Фунгициди, които имат системна активност (проникват в тъканите на растенията) са необходими, ако реколтата е била изложена на спори в рамките на последните 24 часа. Дори ако първите инфекции настъпили повече от 24 часа по-рано, ако лезии са видими в културата и не е бил приложен системен, ефективен системен вероятно ще осигури някаква полза, че не е възможно от защитно средство. Защитното фунгициди (тези, които не са системно и не може да проникне тъкан) са неефективни срещу патогена, след като тя е проникнала в епидермиса (понякога в рамките на два часа след поникване). Така приложения на защитно средство фунгицид няма да имат видим ефект върху потискането на болестта до шест до девет дни след заявка, защото отнема толкова дълго за лезии да бъдат лесно видими. За съжаление, дори системни фунгициди (поне тези на разположение през 1998 г.) не потискат всички инфекции и ще имат малък ефект върху инфекции, които са повече от 24 до 48 часа възраст. Ефекти от системни фунгициди могат да бъдат видими в рамките на три до четири дни.

Лечение на горещи точки”. A избухлив е група от заразени растения, разположени на фона на относително здрави хора. Ако много малко болестта присъства в културата и има само няколко горещи точки, последните трябва да бъдат унищожени възможно най-бързо от пламъци, дисковане, и заравяне на заразения листата или убиване на растенията с бързо действащ хербицид. Растения непосредствено около горещата точка също трябва да бъдат унищожени, защото те са много вероятно заразени, въпреки че инфекциите все още не са видими. Ако се използват фунгициди, а останалата част от проведеното трябва да бъдат третирани с фунгицид, че има някои системна активност, и след това, приложения на защитно фунгицид следва да се прилагат по-малък (често) график.

Лечение на установени инфекции. След 5 до 10 на сто от листната маса е заразен обикновено не е възможно да се спре развитието или развитието на болестта. В момента на разположение (1998) системни фунгициди са недостатъчни, за да се спре епидемия на този етап. Само времето, че е много сухо и горещо, през деня и нощта, може временно да спре епидемията. Стволовите инфекции са много устойчиви на сушене, обаче, и ще отделят спори когато достатъчно влага, е на разположение. Земеделските производители могат да се опитат да спасят очевидно неинфектирани доматен плодове, но трябва да са наясно, че някои плодове инфекции няма да станат видими в продължение на няколко дни. Листа в тези области трябва да бъдат незабавно унищожени, за да се предотврати разпространението на околните области или ферми.

Прогнозиране. Прогнозиране схеми и фунгицидни регистрации се променят непрекъснато. Консултирайте Cooperative Extension за най-новата информация за фунгицидни регистрации, ефикасност, както и информация за прогнозиране.

Използване на фунгициди на засаждане. По време на това писание, се оказва, че някои системни омицит специфични фунгициди могат да защитят здрави грудки семена по време на процеса на рязане семена. Ако има шанс, че някои семена, грудки са заразени, използване на ефективен фунгицид ще намали шансовете, че края на бич ще се развият в последващата реколта. Консултирайте препоръки кооперативна разширение за най-актуалната информация.

Бъдещето

Може да се наложи късно бич в Съединените щати, за да бъдат управлявани по много различен начин в бъдеще, отколкото в миналото. Преди бяха въведени екзотични щамове в началото на 1990, на края на бич патогена може да се възпроизвеждат безполово само чрез спори. Полово размножаване изисква две лица от различен тип чифтосване (Al и А2), и преди 1990 всички щамове са от същия тип чифтосване. И двата вида чифтосване на P. инфестанс (А1 и А2) сега се намират в Съединените щати и Канада, обаче, и понякога са били в контакт. Така полово размножаване сега е теоретично възможно.
Спорите резултат от полово размножаване се наричат ​​oospores. Oospores са дебелостенни пасивните структури (фиг. 18), които могат да оцелеят в отсъствието на живот растителна тъкан. Появата на oospores може да промени епидемиологията на заболяването, тъй като те могат да оцелеят в почвата през зимата или лятото (ако температурите на почвата не надвишават 40 ° C [= 102 ° F]). Ако oospores се произвеждат, почвата може да стане източник на този патоген, поради добавянето на изцяло ново измерение на епидемиологията на P. инфестанс и контрола на края на бич. Резултатът ще бъде нови източници” на патогена. По време на това писание (1998 г.), няма доказателства, че oospores допринасят за епидемиологията на края на бич на картофи или домати в Съединените щати. Въпреки това, възможността за полово размножаване съществува и производители и учени трябва да бъдат бдителни за това развитие. Oospores на Фитофтора инфестанс

Полово размножаване също ще доведе до рекомбинантни индивиди, като по този начин осигуряване на захранване на “новите” генотипове сред потомството. Има предвид, че по-голямата част от рекомбинантен потомство се очаква да бъде по-малък проблем от родителските щамове, е възможно някои потомство може да бъде по-проблематично.

Обобщение

Успешното управление на края на бич разчита на интеграция на следните тактики: премахване на източниците на патогена, като елиминира бракувани картофи и доброволци и засаждане само здрави грудки семена; използването на устойчиви сортове, когато е възможно и като те станат достъпни; скаутите места, където може да се появи първата късно бич; използване на схема за прогнозиране да получат ранно предупреждение за времето, което е благоприятно за болестта и да се коригира честотата на фунгицид приложение или интензивността на скаутството; и се използва подходящо защитно или системни фунгициди. След прибиране на реколтата, магазин картофените клубени при ниски температури при условия на достатъчно сухи, че няма свободна влага на грудкови повърхности. Тактики за контрол непрекъснато се изменят, както е новата информация и технологии станат достъпни, така че да се консултират най-новите Cooperative Extension публикации за най-добрите последните специфични препоръки.

Leave a Comment