Първоначално в http://www.oakland.edu/enp/. Отиди на главната страница.

Това е уебсайта на Проекта Ердос, което изучава изледователкото сътрудничество между математиците.

Сайтът се поддържа от Джери Гросман в Университета в Окланд. Патрик Иън, пенсиониран редактор на Математическите Обзори, и Родриго де Кастро в Националния Колумбийски Университет, Богота, са предоставяли помощ в миналото. Моля адресирайте всички коментари, допълнения и корекции на Джери в grossman@oakland.edu.

Ердос числата са били част от фолклора на математиците в целия свят, в продължение на много години. За въведение в нашия проект, описание на какво всъщност са Ердос числата, за какво могат да бъдат използвани, за кого са предназначени, и така нататък, изберете линка отдолу „За какво става въпрос?” За да разберете кой е Пол Ердос, вижте тази биография в MacTutorисторията на Математичния архив, или изберете линка отдолу „Информация за Пол Ердос”. Полезна информация също може да бъде намерена в Уикипедия, която може да е или може да не е напълно точна.

КАКВО СЪДЪРЖА:

  • За какво става въпрос?: Общ преглед, включително и нашите (несъмнено произволни) правила за това, което се смята за сътрудничество в научните изследвания.
  • Данните: Списъци на всички съавтори на Пол Ердос и съответните им съавтори, организирани по различни начини. Има също и линкове към сайтове на или за съавторите на Ердос.
  • Факти за Ердос числата и Сътрудничествата: Статистически описания на данните за Ердос числата, файл на подграфика, въведена от съавторите на Ердос, притежатели на рекордния брой Ердос числа, факти за сътрудничеството в математическите изследвания и графиката на сътрудничеството, включително информация за навиците на публикуване на математици (например, най-малкия брой на документите е 2, а средния е около 7). Тази подстраница има купища информация за графиката на сътрудничеството и Ердос числата, включително и разпределението на Ердос числата (те варират до 13, но средната стойност е по-малка от 5, и почти всеки с краен брой Ердос число има число по-малко от 8) и „Ердос числата от втори вид”.
  • Известни пътеки до Пол Ердос: Медалистите и Нобеловите лауреати имат малко Ердос число.
  • Изчисли собственото си Ердос число: Може да е по-малко, отколкото си мислите.
  • Изследване на Сътрудничеството: Доклади на сътрудничество в областта на научните изследвания, сътруднически графики и други малки световни графики, и Ердос числа. Много изследвания в момента са правени от различни учени на графиките на сътрудничество и свързаните с тях теми.
  • Информация за Пол Ердос: Информация и линкове за книги, филми, статии, мемоари, спомени.
  • Публикации на Пол Ердос: Те продължават да се появяват повече от десет години след смъртта му.
  • Свързани понятия: Шест степени на разделение, играта на Кевин Бейкън, Малки Светове, академично родословие, Ханк Аарон, графична теория.

СПЕЦИАЛНИ ЗАБЕЛЕЖКИ:

Добра аудио функция за Пол Ердос и Ердос числата могат да бъдат намерени в интернет.

Сегмент от програмата NRP„Питай друг” представя викторина за Ердос числата.

Публикувана е атрактивна детска книга за Пол Ердос: Момчето, което обичаше математиката: Невероятния живот на Пол Ердос.

Този сайт е използван като основа за Интердисциплинарния конкурс за моделиране през 2014г.

Има проект в процес на разработка за създаването на документален филм за Ердос-Бейкън числата.

БЕЛЕЖКИ: Данните, показани в този сайт, главно се основават на всички артикули, появяващи се в MatchSciNet през средата на 2010г. Следващата актуалзация вероятно ще е през 2015г. Ако имате някакви допълнения или корекции в нашите списъци, МОЛЯ изпратете ни ги. Нови съавторства, появяващи се в MatchSciNet, ще бъдат включени в следващата актуализация, но ако знаете за други нови съавтори, моля свържете се с нас.

Ако сте съавтор на Ердос, наистина ще оценим, ако ни изпратите пълен списък на вашите съавтори (с пълните имена).

Едно нещо, което наистина бих искал да направите, е да дадете по-точна информация относно състоянието на някои от старите съавтори – дали все още са живи. Погледнете списъка на съавторите, подредени по дата на първия документ с Eрдос; ако няма звездичка след името, ние приемаме, че лицето е все още живо, с изключение на споменатите в преписката допълнения. Ако някой има някаква информация, че един или повече от тях са починали (или, както Пол Eрдос бих казал, “са напуснали”), моля да ни осведомите. (Знаем, че някои от тях са живи; моля, уведомете само за тези, които са починали, и докладвайте само Ердос съавторите, тъй като няма начин да разширим тази конвекция до тези с Ердос число 2.)

 

Leave a Comment