Първоначално в http://www.astronomynotes.com/angmom/s1.htm. Отиди на главната страница.

Определение

За да се опише как нещата се движат често използваме основните количества на дължина, маса и време. Количествата, като скорост, ускорение, сила и енергия, са много силни тези, които ни помагат да разберем как позиция на даден обект ще се промени с течение на времето и как ще взаимодействат с други неща във вселената. Инерция и неговата братовчедка ъглов момент са други много мощни количества.
Обикновена инерция е мярка за тенденция на даден обект да се движи с постоянна скорост по прав път. Инерция зависи от скоростта и масата. Влак, движещ се с 20 mph има повече инерция от велосипедиста движи със същата скорост. Една кола се сблъска при 5 mph не предизвика толкова лошо, колкото е, че една и съща кола сблъсък в 60 mph. За неща, които се движат в прави линии инерция е просто маса скорост ×. В астрономията повечето неща се движат по криви пътеки, така че ние се обобщи идеята на инерция и има ъглов момент. Ъглова скорост измерва склонността на даден обект да продължи да се върти. Обект може да бъде или един орган или две или повече организации, действащи заедно като една група.

ъглов момент = маса × скорост × разстояние (от гледна точка обект се върти в орбита около или около)

Много често в астрономията, обектът (или група от обекти), ние сме спазване все още няма външни сили, действащи върху него по начин, който да произвежда въртящи моменти, които биха нарушили ъглово движение на обекта (или група от обекти). На въртящия момент е просто сила, действаща по линия, която е от въртене ос на обекта. В тези случаи, ние имаме запазване на ъгловия момент.
запазване на ъгловия момент — общата сума на ъглов момент не се променя с времето, без значение как обектите си взаимодействат един с друг.

Скорост на планетата и разстояние от Слънцето ще се промени, но комбинацията от скорост × разстояние няма да се промени, освен ако друга планета или звезда минава наблизо и осигурява допълнително гравитацията сила.

Leave a Comment