Първоначално в http://learnplantsnow.com/19-basic-botanical-terms/. Отиди на главната страница.

Всеки път, когато се научите на нова тема, обикновено трябва да се научите на нова лексика, както добре. Понякога изглежда ненужно. Да вземем един пример от растителния свят, там е термин острието, широкия тънка част на листа с изключение на дръжката.Това е частта, повечето от нас наричат ​​”лист.” Защо имаме нужда от друга дума за листа? , можете да попитате.

Добър въпрос. Прочетете този списък с условия и след това си задайте въпроса отново. A листо е много по-сложен, отколкото можете да си помислил! И скоро ще откриете, че използването на тези 19 основни термини по точен начин, ще направи по-лесно да научат нов завод.

Деветнадесет чисто нови термини може да звучи като много. Но ние ще ги съборят в пет коммен сетивните групи - стъблото, листните части, видове листа, с механизмите на листата, цветето и съцветие (съцветия) на - и те ще бъдат много по-лесно да се учи. Между другото, можете да кликнете върху някоя от снимките, за да получите по-голям размер.

Освен ако не е отбелязано, определения от The New Oxford American Dictionary.

Нека да започнем с стъблото, където са закрепени листа.

Стволови


1. Възел: част от едно растение стъбло, от които един или повече листа се появяват, често образува леко подуване или копче.

Защо е необходимо да се даде тази част на стъблото специално име? Отвъд биологична причина, че трябва да има нещо специално случва там, за да може едно листо да “знаят“, че трябва да нарасне от тази гледна точка, там е удобство за нас, когато ние се опитваме да се опише колко листа са разположени по дължината на стъблото, която ще виждате, когато погледнем към договореност листо.

2. Междувъзлие: частта от растението стъблото между два от възли, от които оставя се появят.

Аз рядко използват или вижте този термин, когато се опитват да се идентифицират растение, но това следва така логично от определението на възел, който си мислех, че си струва да се спомене.

3. Бъд: неразработена или ембрионални стреля и обикновено се появява в пазва на листа или на върха на стъблото. (определение от Уикипедия)

Вие вероятно сте вече запознати с пъпки. В илюстрацията по-долу, зародиш се случва в пазва” на листа, която е горната ъгъл между дръжката листа и стъблото. Признавайки пъпки е важно по две обстоятелства, когато се опитват да се идентифицират растенията. 1) Когато се налага да се прави разлика пъпка от “прилистник” (следващия мандат), и 2) Когато трябва да се определи дали едно листо е “прост” или “съединение” (идва!).

4. Прилистник: малък лист като придатък на листа, обикновено се има двойки в основата на стъблото листа.

На прилистници, показани тук, са повече или по-малко плътно срещу стъблото и дръжката на листа (може да искате да кликнете върху изображенията, за да ги увеличите и видите прилистници по-ясно). Прилистници идват в диво различни форми, а не всяко растение дори има прилистници. Те са добри помощи за идентификация, въпреки че, така че гледам внимателно за тях, когато ви разгледа ново растение.

 

Листни части

 

5. Блейд: широкия тънка част на листа с изключение на дръжката [острието може да се нарече "ламинат" в много технически референции].

Частта, че винаги (или използвани за) мислим като листо е всъщност само една част от листото. Аз съм само определяне две части на листото - острието и дръжка - в това упражнение, но в изображението по-долу, ще видите в по-малки по размер текстови три други термини, които може да искате да запомните: връх = на върха на острието; база = края на острието срещу върха; марж = ръба на острието.

Острието, разбира се, е мястото, където най-на фотосинтезата на растението се извършва. Дръжката, освен че е начин да се държат на острието, прикрепена към стъблото, носи хранителни вещества и вода до острието. В илюстрацията по-долу, основният канал за по-малки вени, които са разпределени в острието, е очевиден. Вени доставят хранителни вещества и вода до всяка част на острието и да носят продуктите на фотосинтезата обратно към опашка, за да бъдат доставени до други части на растението.

 

6 Дръжки: стеблата, се присъединява към листата на стволови; листо стъбло.

Думата идва от латинското petiolus, което означава “малко пеша.Дръжката е в подножието на листа, а след това и на крак стъпки здраво на стъблото.

 

Листни Видове

 

7  Обикновено: не разделят или разклонени.

Това, което трябва да имате предвид, сега, е, че по традиция, листо е прикрепена към стъблото. Погледнете следващите две илюстрации отблизо, сега:

 

От лявата страна е прост лист. От дясно тя изглежда като имате три листа, прикрепени към стъблото. (Където върху стъблото, между другото, е крилото прикрепен Точно така -. При възела) Това, което имаме в дясно, обаче, е един пример за съединение, или разклонени, листа. Ние имаме една дръжка, в този случай, както и три брошури. Тези брошури изглеждат като остриета, но те ​​наистина са едно острие разделена на три части.

8 Съединение: състояща се от две или повече прости части или индивиди в комбинация.

Сложни листа може да изглежда като илюстрацията вдясно, горе, или те могат да изглеждат по-скоро като листата на папрат. Ножовете на съединение листа са напълно разделени в брошури. The Bean (или грах) семейството има много примери на комбинирани листа. Обърнете внимание следващия път, когато видите една жива боб или грах завод и да видим дали можете да се признае опашка и се подразделят остриета.

 

Листни Споразумения

 

9. Алтернативен: поставени последователно от двете страни на стъблото.

В алтернативна договореност, ще има само едно листо на възел. В илюстрацията по-долу, четните Листата са отляво и нечетните Листата са от дясната страна на стъблото.

 

10 Срещу: възникващи в противоположни двойки, по една от всяка страна на стъблото.

В противоположния режим има два листа на възел. В илюстрацията по-долу, както листа 1 и 2 възникнат от същия възел.

 

11. Хоурлед: набор от листа, цветя, или клонове, извиращи от стеблото на същото ниво и го обкръжили.

В хоурлед договореност, има три или повече листа на възел. В илюстрацията по-долу, 4 листа произтичат от същия възел.

 

12. Спирална: вити в непрекъснат и постепенно разширяване (или затягане) крива, или около централната точка на плоско или около ос, така че да се образува конус.

В режим на спирала, ние се връщаме към едно листо на възел. В илюстрацията по-долу, листата тирбушон около стъблото.

 

Така че това е за основни термини листа - дванайсет във всички.


Цветни Части


Сега ние ще се обърнем към цветето, което е една от основните причини хората да обърнат внимание на растения - красотата на цветята. За изучаване на частите на цветето, аз съм с красива илюстрация от Уикипедия Commons. Искам да видите цялото изображение на първо място, заради отличните си дизайн. Тогава ще се използва модифицирана версия, с 9 основни термини цветя трябва да се научат веднага.

Ето диаграмата само с термините, които се съсредоточават върху.

Нека да помислим на цветето като набор от концентрични пръстени. Нека започнем от външния пръстен.

13.Чашелистче: всяка от частите на чашката [виж следващата дефиниция] на цвете, ограждащи венчелистчета и обикновено зелено и листа като.

Sepals обикновено са по-груби от венчелистчета, които обикновено са меки и кадифено.

14: Чашката: чашелистчета на едно цвете, обикновено образува венче, че затваря венчелистчета и образува защитен слой около цвете в пъпка.

Забележете, че тези две определения зависят един от друг. Аз все още не съм решил дали това е по-лесно да се сетя за по чашка като група от чашелистчета или да се мисли за чашелистче като единица на чашката. Във всеки случай, функцията на чашката не изглежда да защити венчелистчетата и останалите части на цветето, когато е в пъпка. Затова, когато видите цветни пъпки, вие обикновено виждаме чашката.

15. Петал: всеки един от сегментите на венче [виж следващата дефиниция] от едно цвете, което са модифицирани листа и обикновено са оцветени.

Когато повечето от нас мислят за цветя, това е най-панаирджийски венчелистчета ние се сетиш.

16. Корола: венчелистчетата на цвете, обикновено образуващи венча в рамките на чашелистчетата и ограждащи репродуктивните органи.

Отново, забележете как тези две определения зависят един от друг. Венчелистчетата съставляват венче и венче се състои от венчелистчета.

От дясно е снимка от Уикипедия Commons. Тук можете да видите, че ние започваме извън цветето и работи активно, когато отидем от чашелистче да венчелистче (и от чашката да венче). Продължи сравнявайки тази снимка със съставяне-горе, тъй като ние работим нашият начин в сърцето на цветето.

17. Стамен: мъжкия торене орган на едно цвете, обикновено се състои от цветен прашец, съдържащ прашник и с нажежаема жичка.

Ако продължите да мисля от концентрични пръстени, следващият пръстен е, че на мъжките репродуктивни части. Повечето цветя са шест или повече тичинки, разположени в кръг около женската репродуктивна част. За сега, ако си спомняте, че прашника съдържа прашец и спиралата подкрепя прашника, това е добре. За нашата основна идентификация растение, терминът ще използвате най-често, обаче, е тичинка за цялата мъжка част.

18. Плодника: женските органи на цвете, състоящ се от стигмата, стил и яйчника.

На вътрешната част на цветето е женската репродуктивна част. Това не е пръстен, но единствен структура, наречена плодника. Стигмата е като устата, който взема в прашеца. Стилът е като гърлото, което носи прашец до яйчника, където прашец опложда яйцата, или овули. За основна идентификация растение, не забравяйте, плодника за цялата женска част.

19: Съцветието: група или група от цветя, разположени върху стеблото, която се състои от основна клон или сложно подреждане на клонове. A цвете, което не е част от съцветие се нарича самотен цвете (определение от Уикипедия).

В “типичен” Цветето, че ще погледна, и илюстрацията на цветето показва своите чашелистчета и венчелистчета, са самотни цветя. Но много, много цветя се появяват в клъстери наречени съцветия. Ние няма да навлизам в различните видове съцветия точно сега. За да ви дам представа за това какво идва, все пак, ето някои схематични чертежи на съцветие конфигурации от Уикипедия. Те са от ляво на дясно, скок, грозд, метлица, и сенник.

Така че имате 19 основни ботанически термини, за да ви помогне да започнете да идентифицира цветя. Прекарайте няколко дни гледаш живи растения с това ръководство. Скоро ще се чувстват удобно с всички тези условия и ще се пита за още.

Leave a Comment